Sevärdheter i den fantastiska bergsstaden Ronda


Ronda ligger cirka 100 Km från Fuengirola. Kör A7:an mot Marbella och förbi så ser du en skylt Ronda. Följ bergsvägen, Ronda ligger på cirka 800 meters höjd. Det är en fantastiskt smal och kurvig väg med räcke så trots det är en stupväg känns det aldrig obehagligt. MC förare samlas på helgerna och ”drar järnet” i hårnålskurvorna, värt resan bara det. Halvvägs upp till Ronda stannar du lämpligen på MC fiket och tittar på alla häftiga motorcyklar.

Missa inte baren halvvägs upp till Ronda

MC fiket halvvägs till Ronda

Rondas 12 i topp

 • Puente Nuevo, den nya bron, är Rondas mest kända landmärke. Bron förenar den äldsta moriska delen med den nyare delen, känd som El Mercadillo. Utsikten är makalös och du kan också vandra ner och se bron från insidan och fortsätta ner i gapet via stigen Camino de los Molinos.
 • Plaza de Toros, tjurfäktningsarenan som heter Real Maestranza är en av de äldsta och vackraste i Spanien. Den byggdes 1785 av Jose Martin Adelhuela, samma arkitekt som byggde Puente Nuevo. Du kan besöka museet med audioguide.

 • Baños Árabes, det arabiska badet som byggdes i slutet av 1300 talet är det bäst bevarade i Spanien. Den stora panna som användes för att värma vattnet är fortfarande i gott skick.
 • Palacio del Rey Moro, residens för den moriska kungen Almonated. Byggnadens form är från den 1800-talet men renoverades 1920. Trädgårdarna är utformade med inspiration från den franska arkitekten Jean Claude Fores. Från trädgården kan du komma ner till ”gruvan” La Mina. Trappan är 231 steg som morerna högg in i berget för att få tillgång till floden där de hämtade vatten. Invånarna i La Mina hade endast tillgång till detta vatten, och ner genom trapphuset var slavar kedjade så att de kunde langa påsar med vatten upp till staden. Adress Calle Santo Domingo.

 • Rondas stadsmur. Ronda har varit en av Andalusiens mest ointagliga städer. Dels på grund av dess på toppen av en klippa, des på grund av dess stora väggar, som morerna byggde när staden växte. Den största och mest bevakade porten var Puerta Almocabar, som fick sitt namn efter den moriska begravningsplats som var strax intill. Det är också värt att se den bit mur, som kallas Murallas del Carmen, bredvid kyrkan Iglesia del Espiritu Santo. Väggen har nyligen renoverats och är bland annat platsen för olika kulturevenemang såsom föreställningar på sommaren.
 • Plaza Duquesa de Parcent, är en av Rondas vackraste platser, och är dekorerad med åtskilliga monument. Platsens största attraktion är Iglesia Santa Maria del Mayor, en kyrka som byggdes i en blandning av gotisk och renässansstil, som det tog mer än 200 år att uppföra.

 • Jardines de Cuenca, Cuenca-trädgårdarna är anlagda som lager av terrasser som slingrar sig längs kanten av ravinen El Tajo. Utsikten från trädgårdarna är helt fantastiska och den ger dig en möjlighet att se Ronda från en helt annan vinkel. Trädgårdarna är tillägnade Rondas systerby, Cuenca som är känd för sina las casas colgantes, ”de hängande husen”, som är byggda helt ute på kanten av den enorma ravin som går längs med Cuenca.
 • Balcón del Coño och Aldehuela, två av de mest kända och mest besökta utgångsplatserna i Ronda är ”den svävande balkongen” Balcon del Cono, samt Mirador de Aldehuela som ligger precis vid Puente Nuevo.

 • Vinprovning i Ronda, staden är nyligen upptagen i de officiella vinrutterna som går genom Spanien. Du kan besöka en enkel vingård som den berömda Bodega Descalzos Viejos eller så kan du följa en rutt som tar dig förbi några av Rondas bästa vingårdar där alla har sin särskilda charmiga karaktär.

   
 • Cueva del Gato, Benaoján, Cueva del Gato ”kattgrottan”, de naturliga sötvattenpoolerna har just tagits upp i Andalusien på listan över naturmonument. De ligger cirka 20 minuters bilresa från Ronda. Goggle maps bör hitta dit.
 • Setenil de las bodegas detta är en fin plats cirka 30 km norr om Ronda. Det är en by som är inbäddad i berget och är helt anpassad till det kuperade landskapet.

 • Den blå byn, Júzcar, på vägen upp till Ronda eller på vägen ner, vad du vill, kan du besöka Júzcar som ligger i hjärtat av Serranía de Ronda och i naturområdet i Genaldalen. Alla dess hus och byggnader är helt blåmålade.

Los Pueblos Blancos

Ronda är den mest berömda av ”los pueblos blancos”, de vita byarna, ett antal byar med arabisk prägel som ligger utspridda mellan Málaga, Algeciras och Sevilla. Det bor cirka 40 000 personer i Ronda men besöks av 75 000 turister dagligen under högsäsong. Omgivningarna är makalösa och bara vägen upp och utsikten är värt resan.

Ravinen EL Tajo

En av Spaniens äldsta städer

Ronda är en av Spaniens äldsta städer och ligger i ett mycket bergigt område 800 m över havet. Staden delas av en 120 meter djup ravin, el Tajo, som bildats av floden Guadalevín. Tre broar leder över ravinen, en romersk som byggdes för mer än 2 000 år sedan, en morisk, kallad Puente Arabe samt en som påbörjades 1751 och som blev klar först 1793. Den kallas för Puente Nuevo.

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway är en av många artister och författare som tillbringat tid i Ronda och hans roman ”klockan klämtar för dig” sägs vara inspirerat av de mord som republikanerna utförde genom att kasta sina motståndare från klipporna över El Tajo.

Tjurfäktningsarenan

Rondas tjurfäktningsarena är en av de äldsta och bäst bevarade i Spanien. Här levde den store matadoren Pedro Romero och det anses vara han som var grundare av den moderna tjurfäktningen. Inuti tjurfäktningsarenan finns ett litet museum och den kända konstnären Goya ritade av Romero och hans kollegor.

Ravinen El Tajo

Makalös utsikt
Ravinen El Tajo

Läs mer om bilutflykt till Ronda, Setenil de las Bodegas och Júzcar →


2 svar till ”Sevärdheter i den fantastiska bergsstaden Ronda”

 1. Profilbild för Fogelberg
  Fogelberg

  Men vilken fin hemsida! Mkt intressant läsning och vackra bilder !

  1. Profilbild för Lars
   Lars

   Tack för dina vänliga ord och visst är Ronda en fantastisk stad. Kolla den här du som är konstnär och målar så fantastiska tavlor https://visitfuengirola.se/muralmalningar-i-fuengirola/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *