Bilutflykt till Ronda – Setenil de las Bodegas och Júzcar


Ronda ligger cirka 100 Km från Fuengirola. Kör A7:an mot Marbella och förbi så ser du en skylt Ronda. Följ bergsvägen, Ronda ligger på cirka 800 meters höjd. Det är en fantastiskt smal och kurvig väg med räcke så trots det är en stupväg känns det aldrig obehagligt. MC förare samlas på helgerna och ”drar järnet” i hårnålskurvorna, värt resan bara det. Halvägs upp till Ronda stannar du lämpligen på MC fiket och tittar på alla häftiga mototcyklar.

MC fiket på väg upp till Ronda

Ronda är den mest berömda av ”los pueblos blancos”, de vita byarna, ett antal byar med arabisk prägel som ligger utspridda mellan Málaga, Algeciras och Sevilla. Det bor cirka 40 000 personer i Ronda men besöks av 75 000 turister dagligen under högsäsong. Omgivningarna är makalösa och bara vägen upp och utsikten är värt resan.

Ronda är en av Spaniens äldsta städer och ligger i ett mycket bergigt område 800 m över havet. Staden delas av en 120 meter djup ravin, el Tajo, som bildats av floden Guadalevín. Tre broar leder över ravinen, en romersk som byggdes för mer än 2 000 år sedan, en morisk, kallad Puente Arabe samt en som påbörjades 1751 och som blev klar först 1793. Den kallas för Puente Nuevo.

Ernest Hemingway är en av många artister och författare som tillbringat tid i Ronda och hans roman ”klockan klämtar för dig” sägs vara inspirerat av de mord som republikanerna utförde genom att kasta sina motståndare från klipporna över El Tajo.

20 km förbi Ronda kommer du till
Setenil de las Bodegas

Fortsätt cirka 20 km från Ronda och du kommer till Setenil de las bodegas.
Här har man byggt ett litet samhälle in i berget. Det är en dramatisk plats i Andalusien. Byn är helt anpassad till det kuperade landskapet. Vandra längs gatorna och plötsligt befinner man sig i hjärtat av berget.

Den blå byn Júzcar eller ”smurfbyn”

På vägen upp till Ronda eller på vägen ner, vad du vill, kan du besöka Júzcar som ligger i hjärtat av Serranía de Ronda och i naturområdet i Genaldalen. Alla dess hus och byggnader är helt blåmålade. Sony Picture valde 2011 att marknadsföra sin film ”Smurfarna” och Júzcar förvandlades från att vara en av de vita byarna till den enda blå byn i Spanien. Invånarna själva röstade om de ville behålla sina hus blåa eller gå tillbaka till vitt, och resultatet blev ett rungande ”ja” för smurfblått

Läs mer om fantastiska staden Ronda →


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *