Läs mer om att bo i Spanien som turist eller resident

En fin dag i Malaga, maj 2023

Spaniens regioner

Funderar du på Spanien så finns det en del att känna till. Solkusten, Costa Blanca, Barcelona, Mallorca och Kanarieöarna har mängder av besökande Nordeuropéer under vinterhalvåret och många av dessa väljer att skaffa ett eget boende antingen för åretrunt boende eller som semesterbostad.

Spanien är fullt av gamla städer med levande torg och vacker arkitektur. Både mindre städer och byar samt storstäder är ofta väldigt vackra med en välplanerad stadsbild och historiska kvarter.

Flera av Spaniens största städer är historiska städer med arkitektur och historia som går tillbaka flera hundra år i tiden, exempelvis Sevilla, Barcelona, Malaga, Bilbao, Cartagena, Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas, Valencia, Palma de Mallorca, Alicante och många fler.

Runt Costa del Sol och Kanarieöarna skiner solen nästan alltid. Temperaturen går sällan under 10 grader och de flesta dagar under vinterhalvåret är temperaturen mellan 15 och 20 grader när solen kommer fram. På Södra Gran Canaria är det 25-30 grader året runt så det är ett väldigt behagligt klimat att vara i under den kalla årstiden.

God mat och fantastiska viner.

Spansk mat är välsmakande och är en stor del av den spanska kulturen. Olika regioner har sina egna specialiteter men gemensamt är att det är välsmakande och det är vanligt att man går ut och njuter av sin måltid tillsamman.

Fem vanligast vinregioner:

  • Rioja – gränsar till Navarra i söder och är Spaniens mest kända vinregion
  • Galicien – ligger i Spaniens nordvästra hörn, norr om Portugal och är känt för sina vita viner.
  • Navarra – region i norra Spanien
  • Kastilien – León – region i mellersta Spanien Katalonien – region i nordöstra hörnet av Spanien.
  • Katalonien – region i nordöstra hörnet av Spanien.

Prisnivå

Priserna för mat, både i butiken och på restauranger är lägre än svenska priser och även kläder och andra produkter är billigare. Att anlita hantverkare eller köpa tjänster är mycket billigare i Spanien än i Sverige. Inflation och lågt värderad svensk krona påverkar dock prisnivån över tid. Med en normal inkomst kan man som det ser ut idag leva på en hyfsad nivå tack vare en generellt lägre prisnivå. Speciellt utelivet på restauranger är billigare än i detta fall dyrlandet Sverige.

Det sociala livet och Spansk kultur

Spanjorer möts på barer, restauranger, caféer och inte minst på playan där man äter och dricker gott samtidigt som man umgås. Det sociala livet pågår från tidig morgon tills sent på kvällen. Spansk kultur är en del av samhället och de flesta spanjorer är stolta över sin region och dess traditioner och under årets gång finns det många spanska festivaler runtom i landet.

Spanska språket är härligt att lyssna på, ett vackert språk som talas i många länder. Vill man lära sig spanska kan man anmäla sig till en av de många spanska kurser som finns och även träna själv med till exempel appen Duolingo. Som exempel har Svenska kyrkan och AHN spanska kurser för nordbor. Att lära sig språket är viktigt om man vill komma in i det spanska samhället, speciellt ”vardagslivet” blir lättare.

Playan Fuengirola

Frukter och grönsaker

Det odlas mycket frukt och grönsaker i Spanien. En del är besprutat men runt om i Spanien finns ekologiska odlingar. Dessa nyplockade grönsaker och frukt säljs ofta på lokala marknader eller små butiker och det finns alltid ett brett utbud av fräscha och välsmakande grönsaker till lägre priser än i Sverige.

Varför inte en färskpressad juice vid Apelsintorget
Färskpressad juice vid apelsintorget i Marbella

Fantastiska stränder och natursköna och varierande landskap.

Spanien är välkänt för sina stränder som pryder de milslånga kusterna längs Costa Blanca, Costa del Sol, Costa de la Luz, Costa Brava och många fler.

Självklart har även de spanska öarna, Balearerna där Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera ingår samt Kanarieöarna fantastiska stränder.

Det finns 16 nationalparker i Spanien, varav 10 finns på fastlandet och 4 på Kanarieöarna och 1 på Balearerna. Man kan till och med åka skidor på flera ställen, bland annat i Sierra Nevada i Andalusien.  

Är man naturälskare och tycker om att vandra så finns det hur mycket orörd natur och vandringsleder som helst att tillgå. Här finns några av världens mest kända vandringsleder, bland annat Caminito del Rey och Camino de Santiago

Familjeliv

Spanjorer har generellt nära kontakt med sin familj och jämförelse med Sverige kan man nog säga att familjen är viktigare både vad gäller barnpassning, generationsboende och umgänge.

När mor- och farföräldrar blir äldre händer det att de flyttar hem till barnen (Detta är kanske en generationsfråga) och äldreboende är inte lika vanligt förekommande i Spanien, dels pga ekonomiska skäl, men också tack vare starka familjeband.

Mañana Mañana är ett klassiskt uttryck, med andra ord njut av livet och stressa inte upp dig. Uttrycket kan även förklaras som “det löser sig” eller att det inte är någon stress. Mañana Mañana är dock som med familjeband en generationsfråga och börjar försvinna bland den yngre generationen. 

Det finns många skandinaver och engelsmän i Spanien

Spanien är ett av de länder där det finns flest inflyttade skandinaver och det beräknas att ungefär 100 000 svenskar finns i hela landet och som flyttat hit permanent. De som flyttar hit är både yngre barnfamiljer och äldre seniorer

Eftersom det finns så många skandinavier boende på solkusten så har det också växt fram en service sektor för dessa nordbor och det finns många företag som riktat sig in på att hjälpa svenskar i sitt nya hemland. Tack vare att det finns många skandinaver så finns även ett bra utbud på nordiska varor, butiker och restauranger. 

Spaniens sjukvård

Som EU medborgare har man tillgång till allmän sjukvård men det finns även privata sjukförsäkringar och privata sjukhus och privata vårdcentraler där man kan få svensk läkare eller tolk. Vårdköerna är inte specieltt långa och man får snabbt hjälp. Det brukar inte ta lång tid på sjukhus i Spanien innan man får komma in och träffa en läkare. Om man har problem med språket eller känner sig mer trygg med svensktalande vårdpersonal så skall man kanske först uppsöka en svensktalande vårdcentral. 

Snabbtåg och bra kollektivtrafik.

Exempelvis finns det snabbtåg som tar 2,5 timme från Madrid till Málaga, en sträcka som tar cirka 6 timmar med bil eller mer. Tågen gör att det är enkelt att ta sig mellan städer. På samma vis är kollektivtrafiken välutbyggd. Visst kan det fortfarande vara smidigare att ta bilen till vissa destinationer, men på det stora hela så finns det ett bra nätverk av bussar och tåg som gör det möjligt att ta sig runt kollektivt. 

Spanien – ett säkert land

Polisens närvaro är tydlig och frekvent. Dessutom har den spanska polisen mer befogenheter än vad den svenska polisen har.
Med undantag för ficktjuvar eller tjuvar som ”lurar” på playan så är risken att utsättas för kriminalitet väldigt liten. Storstäderna är så klart mer drabbade och brott förekommer såklart i Spanien på olika sätt. Man känner sig inte osäker när man vistats utomhus under nattetid, det är mycket folk i rörelse och generellt känns det säkert oavsett tid på dygnet.

Ljuset

Många som flyttat till spanien nämner ljuset som den stora fördelen. På vintern är det mörkt tidigt i Sverige men när solen gått ner är det fortfarande ljust ute i Spanien. Man får många fler timmar på dagen med ljus under vinterhalvåret och ljuset ger energi och glädje. 

Tycker man om att odla och sköta en trädgård så är det så klart betydligt enklare när klimatet är bättre. Citronträd och apelsinträd, avokado och fikon är populärt. Detsamma gäller olika örter som basilika, persilja, koriander, rosmarin med flera.

Att bo i Spanien som barnfamilj – senior?

Många drömmer om att skaffa ett litet hus eller lägenhet med havsutsikt i Spanien efter pensionen. Visst, det är härligt, men hur är det egentligen att bo i Spanien? Först och främst blir det mer pengar över i plånboken varje månad och klimatet är skonsammare mot kropp och hälsa. Dessutom är levnadskostnaderna lägre, vilket gör att man kan lägga mer pengar på god mat och bra sjukvård.

Som barnfamilj är det mer komplicerat då man oftast behöver en försörjning och skolor till barnen. Det finns svenska skolor i bland annat Marbella, Fuengirola, Gran Canaria och på Mallorca och i Madrid. De svenska skolorna har bra kvalitét och är avgiftsbelagda, ofta är det väntetid till dessa skolor. Utöver detta, vilket inte är så litet, så är det inga konstigheter att bo i Spanien med barn. Som barnfamilj kräver det planering och att man vet vad man vill med sin flytt.

Sammanfattning

Klimatet är betydligt bättre, det går inte ens att jämföra, spanjorerna är sociala och öppna mot främlingar så man känner sig välkomnad hit. Prisnivån är lägre vilket gör att man helt enkelt får mer sina pengar i Spanien. Spanien är fantastiskt att bosätta sig i ifall man kan och har lust. Har man en hyfsad pension eller yrke som gör att man kan arbeta i Spanien så är det bara att prova på. Sverige finns där det finns och man kan alltid återvända.

Innan man köper ett boende så är det kanske bra att provbo på lite olika ställen så man ser var man trivs och hur landet och omgivningen fungerar.

Här hittar du länkar till förmedlare – hyra eller köpa bostad →


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *