Ett besök och sevärdheter på Gibraltarklippan


Gibraltar är en brittisk kronkoloni som ligger cirka 90 km västerut från Fuengirola. Det är en perfekt dagsutflykt men glöm inte passet. På Gibraltarklippan finns Europas enda vilda apor. Traditionen säger att så länge dessa finns kvar förblir Gibraltar under brittisk kontroll.

Gibraltar är en brittisk koloni

År 1704 intog britterna Gibraltar och genom fördraget i Utrecht blev det en brittisk koloni för all framtid.

Gibraltarklippan är en 426 meter hög kalkstensklippa vid sundet där Atlanten och Medelhavet möts. Genom det 23 kilometer långa sundet passerar flera tusen fartyg varje månad.

Gibraltar klippan sett från spanska fastlandet

Majoriteten i Gibraltar vill höra till England

I Europas sista koloni bor det cirka 28 000 invånare på en vattenlös, ogästvänlig halvö som är mindre än fem kilometer lång. De flesta invånarna är ättlingar till forna tiders brittiska, italienska, maltesiska och judiska nybyggare och deras gemensamma språk är ladino, som är en blandning av engelska och spanska.

Ta det försiktigt med aporna, de kan vara farliga och dryga böter om man matar dem

Spanien har under flera hundra år försökt erövra Gibraltar, men aldrig lyckats.

Gibraltars invånare vill tillhöra Storbritannien. I en folkomröstning 1967 röstade hela 97 procent. 12 138 röstade för att man skulle förbli brittisk koloni och bara 44 röstade för en anslutning till Spanien.

Spanjorerna gav inte upp. 1969 införde man en blockad mot udden. Gränsen stängdes, exporten stoppades, telekommunikationerna bröts och färjeförbindelserna upphörde. Som en följd av detta rasade ekonomin i Gibraltar och invånarna började tappa modet, men höll ut trots allt.

Den 5 februari 1985 öppnades åter gränsen mot Spanien. Nu driver Spanien frågan i FN där man hävdar att Gibraltar är en koloni och att FN-majoriteten har klart deklarerat att kolonier hör till det förflutna.

Ungefär 800 meter upp efter klippan finns Gibraltars väldiga vattensamlare. Det är 14 hektar stålplåt och cement som sträcker sig längs klippan. Kanaler leder regnvattnet till underjordiska reservoarer som rymmer omkring 60 miljoner liter. Det är reservoaren och två avsaltningsanläggningar som ger vattenförsörjning till Gibraltar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *