Caminito del Rey den fantastiska bergsvägen


Historien bakom Caminito del Rey

El Caminito del Rey är en gångväg som är fäst längs de branta väggarna i en smal ravin i El Chorro, nära Ardales i provinsen Málaga. Caminito del Rey betyder fritt översatt ”Kungens väg”.

Det som fram till för några år sedan ansågs som världens farligaste vandringsled är numera en av Andalusien stora turistattraktioner.

Leden var från början ett sätt för arbetarna vid en kraftstation i en djup ravin, att transportera sig själva och material mellan olika delar av ravinen. Leden förföll och blev en farlig lekplats för äventyrare.

Caminito del Rey

De spanska myndigheterna stängde leden efter att flera personer störtat mot sin död. Efter restaurering stod så den nya Caminito del Rey färdig i april 2015. Nu en mycket säker, men fortfarande högst dramatisk, vandring längs ravinens lodräta branter.

Glasgolv 1000 meter över ravinen
Räcken finns överallt så kanske inga problem för höjdrädda

Vandringen

Du blir inte besviken. Merparten av Caminito del Rey består av gångvägar fästa utmed en lodrät stupande bergvägg i ravinen El Chorro. Endast en vajer eller räcke skiljer oss från stupet. Precis under den nya gångvägen ser man fortfarande resterna av den gamla livsfarliga vägen, utan räcken och med plötsliga hål och trasiga partier.

Den gamla leden

Fantastiska vyer ingår i priset.

Efter vandringen

Efter vandringen följer 15 minuters promenad till bussarna som går varje halvtimme tillbaka till entré nord. Hela äventyret från parkering, vandring och tillbaka tar drygt 3,5 timmar.

Vandringen tar cirka 2 timmar och avslutas med en hängbro

Boka biljetter till Caminito del Rey

Man bokar en dag och tid. Under högsäsong är det nödvändigt att boka i förväg. Annars kan man chansa och köpa biljett på plats, det brukar ordna sig. Leden kan stängas vid alltför dåligt väder. Undvik måndagar då kan leden vara stängd (vissa månader).

Vem kan gå Caminito del Rey

Är du 8 år eller äldre kan du gå i föräldrars sällskap

Alla som klarar en 2 timmars promenad med stigningar i trappform klarar vandringen. Är du höjdrädd skall du kanske inte gå leden men överallt finns det vajer och skydd mot stupen. Leden innehåller inga avsnitt där man är utan räcke eller skydd så låt inte er eventuella höjdrädsla er att avstå från vandringen.

Att ta sig dit

Caminito del Rey ligger en dryg timmes bilfärd från Fuengirola. Från och med 2023 kan man ta tåget dit från Fuengirola, se information längre ner.

Man startar vandringen vid den norra entrén. Vägskyltarna pekar ut vägen till både norra respektive södra entrén så det är viktigt att komma ihåg att man startar från den norra entrén

Vid den norra entrén finns parkeringsplatser och härifrån är det cirka 2 km till själva startpunkten. Parkera bilen minst en halvtimme innan din starttid på Caminito del Rey leden.

Detta är tunneln som leder till en av Spaniens mest besökta attraktioner. Vid startpunkten kontrolleras biljetten, du får en hjälm och en genomgång av de regler som gäller.

Mer information på Caminito del Reys officiella sajt →

Från och med mars 2023 kan man åka tåget till Caminito del Ray, tidtabell hittar du på webben och resan tar cirka 3 timmar och med bil tar det 1 timme från Fuengirola.

Området El Chorro

El Chorro är ett paradis och en av de vackraste platserna i Malagabergen. Mellan de branta och mycket höga väggarna rinner floden Guadalhorce och här finns hur mycket vandringar som helst. Tycker du om bergsklättring finns det över 1300 rutter.

På campingen vid El Chorro sjöarna kan du hyra kajak, paragliding eller paddelsurfa. Den gamla staden Álora är värd ett besök.

El Chorro

På restaurangen El Mirador kan du äta underbar måltid med en spektakulär utsikt över omgivningarna.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *