Vandra den fantastiska bergsvägen Caminito del Rey


Historien bakom Caminito del Rey

El Caminito del Rey är en gångväg som är fäst längs de branta väggarna i en smal ravin i El Chorro, nära Ardales i provinsen Málaga, Spanien. Dess namn kommer från det ursprungliga namnet Camino del Rey, lokalt förkortat till el caminito.

Caminito del Rey, eller kungens led. Det som fram till för några år sedan ansågs som världens farligaste vandringsled är numera en av Andalusien stora turistattraktioner.

Även om du är under 10 år kan du gå i föräldrars sällskap
Information om den gamla leden och bygagndet av den nya

Leden var från början ett sätt för arbetarna vid en kraftstation i en djup ravin, att transportera sig själva och material mellan olika delar av ravinen. Leden förföll och blev en farlig lekplats för äventyrare.

De spanska myndigheterna stängde leden efter att flera personer störtat mot sin död. Efter restaureringsarbete stod så den nya Caminito del Rey färdig i april 2015. Nu en mycket säker, men fortfarande högst dramatisk, vandring längs ravinens lodräta branter.

Räcken finns överallt så inga problem för de höjdrädda

Vandringen

Du blir inte besviken. Merparten av Caminito del Rey består av gångvägar fästa utmed en lodrät stupande bergvägg i ravinen El Chorro. Endast ett vajer-räcke skiljer oss från stupet. Precis under den nya gångvägen ser man fortfarande resterna av den gamla livsfarliga vägen, utan räcken och med plötsliga hål och trasiga partier.

Vandringen tar cirka 2 timmar

Boka biljetter till Caminito del Rey

Man bokar en dag och tid. Tider finns varje halvtimme från 09:30- 17:00. Det släpps 50 biljetter för varje halvtimme. I högsäsong är det nödvändigt att boka i förväg men man kan också chansa och köpa biljett på plats. Det brukar ordna sig med biljetter. Leden kan stängas vid alltför dåligt väder.

Möjlighet finns också att boka en guidad busstur om man inte vill eller kan köra egen bil. 

Fantastiska vyer ingår i priset.

Att ta sig dit och därifrån

Caminito del Rey ligger en dryg timmes bilfärd från Fuengirola och från och med mars 2023 kan man även ta tåget från Fuengirola, se information längre ner på sidan.

Man startar vid den norra entrén. Vägskyltarna pekar ut vägen till både norra respektive södra entrén så det är viktigt att komma ihåg att man startar från den norra entrén

Vid den norra entrén finns det parkeringsplatser och restauranger. Härifrån är det c:a 2 km vandring fram till själva startpunkten till Caminito del Ray. Man bör alltså vara på plats vid parkeringen minst en halvtimme innan sin starttid på Caminito del Rey leden.

Den gamla leden syns på denna bild

Vid startpunkten kontrolleras biljetterna, man får en hjälm samt en genomgång av förhållningsregler, tappar man något i ravinen är det borta för alltid, skräpa inte ner och hjälmen måste behållas på under hela vandringen och så vidare.

Man släpps på leden ca 50 personer samtidigt, men var och en kan gå enskilt i den takt man önskar.

Efter vandringen

Efter vandringen följer 15 minuters promenad längs landsväg fram till en busshållplats och om man betalat för återtransport går det bussar varje halvtimme tillbaka till entré nord. Hela äventyret från parkering, vandring tillbaka till parkering tar drygt 3,5 timmar.

Vem kan gå Caminito del Rey

Alla som klarar en 2 timmars promenad med stigningar i trappform klarar vandringen. Är man mycket höjdrädd kanske man skall undvika leden. De allra flesta med höjdrädsla är ju trygga bara det finns räcke eller skydd mot stupen. Leden innehåller inga avsnitt där man är utan räcke eller skydd så låt inte er eventuella höjdrädsla er att avstå från vandringen.

Från och med mars 2023 kan man åka tåget till Caminito del Ray, tidtabell hittar du på webben och resan tar cirka 3 timmar och med bil 1 timme.

Läs mer på Caminito del Reys officiella sajt →


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *