Bilutflykt till sydligaste staden Tarifa – Tanger Marocko


Gibraltarsundet – Tarifa

Kör A:7 från Fuengirola mot Gibraltar och fortsätt riktning mot Cadiz så kommer du efter cirka tolv mil till Tarifa som är den sydligaste staden på den iberiska halvön och som är närmsta punkten till den afrikanska kontineneten.

Gibraltarsundet är en mytisk plats, en korsning av gränser och kulturer, där historien är påtaglig på varje plats. Staden har båtförbindelse till Afrika, en tur som tar en timme, biljetter köper man i hamnen. Tarifa är en fin stad att promenera i med mysiga gränder, butiker och restauranger. Mängder av fågelskådare kommer hit då över 400 olika fågelarter flyger över Gibraltarsundet för att övervintra däribland sällsynta sjöfåglar. Inte minst är Tarifa ett eldorado för vindsurfare med sina fantastiska stränder och konstanta blåst.

Tarifa – gamla staden

Tarifa är en liten stad med mycket att erbjuda. Atmosfären är avslappnad med en traditionell känsla av sydspansk småstad blandat med internationell attityd.
Gatorna är vitkalkade och omringade av murar och i gamla stan finns många fina små butiker, kaféer och restauranger där allt från tapas till finaste menyer serveras till rimliga priser.

Sevärdheter i gamla staden

Puerta de Jerez är den enda ingången som är kvar av fyra till den gamla moriska stadsmuren. Detta var porten där man kom till vägen som gick norrut. Bredvid porten finns två torn och ovanför porten finns ett plakat som tecken på när kung Sancho IV tog tillbaka staden från morerna.

Miramar gardens ligger på Calle Amargura bredvid rådhuset i Plaza de la Ranita. Högt uppe på stadsmuren ligger trädgårdarna och torgen. I och med att de ligger högt upp får man en fin utsikt över havet till Marocko

La Alameda La Alameda är en allé där du finner restauranger och barer med uteterrasser. Restaurangerna är inbyggda i den gamla stadsmuren och man har två ingångar, en på varje sida av muren.

San Mateo är huvudkyrkan i Tarifa som ligger i den centrala delen av den gamla staden. Kyrkan är byggd i en gotisk stil från 16:e talet och är byggd över en gammal moske.

Slottet Castle of Guzman el Bueno är byggd som en morisk fästning (alcazar) 960 e. Kr på order av Kalifen Abderraman III som ett skydd mot inkräktare från Afrika. Fästningen är renoverad och konserter och andra aktiviteter anordnas på sommaren.

Paradis för vindsurfare

Tack vare Tarifas läge vid Gibraltarsundet där Atlanten och Medelhavet möts med konstanta vindar är Tarifa känt som Europas huvudstad för vindsurfing. Därför är de gyllene stränderna norr om staden, Playa de los Lances och Playa Valdevaqueros idealiska för vindsurfing av alla former. Solen skiner nästan året runt och ännu viktigare är vindarna, Levanten som är den varma starka vinden från öst som blåser från land till havs samt Ponienten som är den svalare, lättare västliga vinden från Atlanten som blåser från hav till land.

Bästa tiden att besöka vindsurfarparadiset Tarifa är maj till november och mängder av surfskolor och uthyrningsfirmor för utrustning finns längs kusten.

Glamping och camping i Tarifa

Glamping är en förkortning för ”glamorous camping” och vindsurfar paradiset Tarifa har många fina campingar, hotell och hostel som ligger längs med väg N340 någon mil utanför staden. Här finns fantastiska stränder för både surfare och ”vanliga” badare.

Fågelskådning

Tarifa är platsen att besöka om man tycker om fågelskådning. Här flyger över 400 olika arter över Gibraltarsundet och till Afrika för att övervintra. Området som ligger mellan Tarifa och Punta Paloma är en bra plats om man vill se sällsynta sjöfåglar.

Åka båt till Marocko

Från Tarifa är det 14 kilometer över Gibraltarsundet till Marocko och Tanger, båtar går med täta turer och överfarten tar cirka en timme. Man kan boka utflykter med guide både kortare och längre turer om man är sugen på att uppleva en del av Afrika.

Mer information om båtarna till Marocko

Vägen till Tarifa

Efter Algeciras är det en fantastisk bergsväg och missa inte utsiktsplatsen på tillbakavägen som ligger cirka en mil från Tarifa med fantastisk utsikt över Gibraltar klippan. (Man får inte svänga in på utsiktsplatsen från andra hållet).


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *